De Netwerkplaats
De Netwerkplaats is een regionaal Achterhoeks programma in samenwerking met verschillende onderwijsinstellingen en richt zich op het versterken van innovatie, persoonlijke ontwikkeling en ondernemend gedrag. Dit in interactie met de loopbaanvraag van de deelnemer en in interactie met het regionale bedrijfsleven. Het binden en boeien van ondernemende en creatieve jongeren aan de regio Achterhoek is een belangrijke pijler.
Duurzaam verbinden
De Netwerkplaats maakt met haar programma’s en projecten cross-over verbindingen tussen sectoren, scholen, innovatiecentra en de arbeidsmarkt. Hierbij staat het gedeelde opgave of het vraagstuk centraal. Niet het niveau of de functie van de deelnemers. Deze ‘hybride leerpraktijken’ zijn effectief omdat ze leren en werken integreren.  Er wordt per vraagstuk gekeken wat er nodig is om het op te lossen. Dat kan door middel van kennisoverdracht, reflectie, simulatie of door te leren op de werkplek.
Doen wat je goed kunt, graag doet en waar je moeite voor wilt doen
Er wordt niet alleen naar het vraagstuk op de arbeidsmarkt gekeken, maar ook naar de loopbaanvraag van de deelnemer, gebaseerd op drie vragen: wat doe je goed, wat doe je graag en waar wil je moeite voor doen. De methodiek ‘Leren van verhalen’ wordt gebruikt om de loopbaanvragen van de deelnemers expliciet te maken op een systematische manier.
Doelgroep
De doelgroep van de Netwerkplaats bestaat uit kinderen van 10 jaar tot jongvolwassenen tot 30 jaar die kansen willen pakken, creatief en ondernemend zijn. Dit zorgt voor rijke leerervaringen en rijke leerpraktijken die aansluiten bij de behoeften van de regionale arbeidsmarkt en de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers. Een goede relatie en duurzame verbindingen zijn daarbij belangrijk.
Bekostiging
De Netwerkplaats ontvangt in-kind bijdragen vanuit verschillende onderwijsinstellingen, waaronder PO (Paraat Scholen), MBO (ROC Graafschap College) en HBO (HAN University of Applied Sciences). Onder in-kind bijdragen wordt een deel van de formatie verstaan uit het reguliere onderwijsbudget.
Jorik te Kaat (Paraat Scholen), Marij Striekwold (HAN- Smart Region en IT en mediadesign), Sander Berendsen (ROC Graafschap College en part-time detachering naar de HAN-educatie) en Martin Stor (ZZP-er, innovatiecentrum CIVON en verbinder 8RHK) zijn niet in dienst van de Netwerkplaats, maar bij één of meerdere van de organisaties. Ieder jaar wordt er geëvalueerd of er nog ‘de goede dingen’ worden gedaan.
Reflectieve raad
De Netwerkplaats werkt met een ‘reflectieve raad’ om aansluiting te houden bij het brede Achterhoekse midden- en kleinbedrijf en bij de reguliere onderwijsinstellingen in de Achterhoek. Deze raad bestaat uit Paraat bestuurder marjolein Wenting, HAN leading lector Maarten van Gils en Graafschap College directeur Tekla van Marle en komt drie keer per jaar bij elkaar om mee te denken over de programma’s, de organisatie en de doelen van De Netwerkplaats.
Onderzoek en didactische methodieken
De Netwerkplaats werkt, als onderzoekspartner, nauw samen met het HAN lectoraat Responsief Beroepsonderwijs en het zwaartepunt HAN SLIM! Smart Region - Smart Learning. Met de actuele inzichten uit onderzoek ontwerpt en krijgt De Netwerkplaats nieuwe methodieken voor innovatieve, responsieve, loopbaangerichte en hybride leeromgevingen op de grens van  (beroeps)onderwijs, instellingen en het bedrijfsleven.
Partnerschappen met bedrijfsnetwerken in de Achterhoek
Daarnaast heeft de Netwerkplaats nauw contact met 8RHK amabassadeurs en heeft duurzame partnerschappen met innovatiecentrum Steck, innovatiecentrum CIVON, Achterhoek in beweging en bedrijvennetwerken zoals SmartHub Young Talent, Innovatiehub Achterhoek en Liemers en Smart HUB Incubator Industry.

Back to Top