Achterhoek inspiratiesessie - MBO, HBO, WO
De Achterhoek inspiratiesessies zijn voor MBO, HBO en WO stagiairs van SmartHub Young Talent en Innovatiehub-bedrijven. Voor stagiairs een unieke kans om te netwerken en hun persoonlijke ontwikkeling te boosten. Ook maken ze kennis met het Achterhoekse innovatie en bedrijvennetwerk. Door het verbinden van de persoonlijke leervraag met het netwerk van De Netwerkplaats houdt het leren niet op na deze inspiratiesessie!

De kansenpakkerij - PO, MBO, HBO
Een programma waaraan alle basisscholen van Paraat kunnen meedoen. Kinderen die een kans willen pakken, krijgen alle ruimte om te doen wat ze geweldig lijkt (zoals uitvinder, zanger, boekenschrijver of AI-deskundige worden). Hiervoor maken ze een plan van aanpak en pitchen dit plan bij De Netwerkplaats. Op basis van hun ideeën worden andere kinderen betrokken. Stel je voor: je schrijft een boek, dan zoek je ook een illustrator. Die illustratoren zijn weer te vinden in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Zo ontstaat er een tijdelijk pop-upteam met leerlingen, studenten en professionals. En als het boek, lied, de AI-training of uitvinding klaar is, wordt dit gedeeld in de hele Achterhoek! Hoe cool is dat!

Opleiden van Innovatiehub begeleiders in bedrijven - HBO, WO
Het systematisch begeleiden van stagiairs in bedrijven vraagt om didactische en pedagogische vaardigheden. Daarom biedt De Netwerkplaats een programma voor hubmanagers (ook wel: stagebegeleiders) van de Innovatiehub bedrijven in de Achterhoek en Liemers. Tijdens deze bijeenkomsten leren de hubmanagers van en met elkaar, door ervaringen te delen en uitdagingen gezamenlijk te bespreken. De focus ligt op het versterken van pedagogische en didactische vaardigheden in 'de derde ruimte' (de ruimte tussen school en arbeidsmarkt) werken. Door deze samenwerking tussen De Netwerkplaats en de Innovatiehubs bouwen de hubmanagers niet alleen aan hun eigen ontwikkeling, maar ook aan een betekenisvol netwerk . Zo blijft het leren doorgaan – voor zowel stagiairs als begeleiders!
Een school voor Willy Wortels - PO, MBO, HBO​​​​​​​
Leerlingen van basisschool De Woelwaters in Ulft hebben via het 'Willy Wortel'-project van De Netwerkplaats een duurzame fiets ontwikkeld die stroom opwekt. Het project, in samenwerking met SmartHub Incubator Industry, richtte zich op duurzaamheid en betrokken groep 8-leerlingen bij het bedenken van innovatieve ideeën. Het winnende concept, gepitcht aan regionale ondernemers, resulteerde in een fiets die tijdens de kerstviering de verlichting liet branden. Dit project maakte leerlingen bewust van duurzaamheid en gaf ze inzicht in de regionale maakindustrie. De Netwerkplaats, een samenwerking tussen Paraat Scholen, Graafschap College en de HAN, zet in op innovatie en ondernemerschap voor jongeren. Meer projecten staan al gepland.
Het Ener-SHII ontbijt voor startende ondernemers
De Netwerkplaats ontwerpt en en organiseert samen met SmartHub Incubator Industry een aantal
keren per jaar een leerontbijt voor startende ondernemers  waarbij leervragen van starters duurzaam worden verbonden aan ervaren ondernemers, programma's binnen het regulier onderwijs en experts.
AI-leerkring ontsluit kennis en vaardigheden voor de Netwerkplaats deelnemers - PO, MBO, HBO, WO

De Netwerkplaats richt zich op het onderhouden van duurzame contacten en netwerken. Dat vraagt om het onderhouden ervan. Een voorbeeld van een 'warm contact' is de leerkring AI van het CIVON innovatiecentrum. Zij ontsluiten  kennis en vaardigheden voor Netwerkplaats deelnemers. Van PO-leerlingen tot HBO-studenten met interesse hiervoor. Door (kleine) projecten of verbindingen worden zaadjes worden geplant en netwerken gebouwd. Met AI-tools kunnen ook leerkrachten, leraren en docenten  op een creatieve en toegankelijke manier de basisprincipes van AI ontdekken, wat een vliegwiel biedt voor hun interesse en ontwikkeling in technologie. Vaak is hierbij de leerling de leraar en de leraar de leerling. De Netwerkplaats is ook verbonden aan de werkgroep Onderwijs van innovatiecentrum De Steck. Hier worden opdrachten uit de praktijk verbonden aan studenten van MBO, HBO en WO studenten.
Interesse uit België voor het leerontwerp van De Netwerkplaats - HBO, WO
Belgische lerarenopleiders en leraren in opleiding van UCLL in Leuven zijn naar de Achterhoek gekomen om zich te laten informeren over het didactisch ontwerp van De Netwerkplaats. In de regio Achterhoek zijn prachtige netwerken, instellingen, scholen en innovatiecentra die het leren ontsluiten voor 10 tot 30 jarigen met creatieve ideeën en plannen in de regio. Om deze vragen te expliciteren wordt de methodiek Leren van verhalen gebruikt die in opdracht van ROC Graafschap College (Sander Berendsen) is ontwikkeld. De visie van De Netwerkplaats is gebaseerd op loopbaanleren, open eind leren in hybride leeromgevingen (ook wel leren in de derde ruimte genoemd) waarbij het leren tussen school en arbeidsmarkt wordt geïntegreerd. 
Studenten terug naar de basis(school)
Back to Top